Benassal s’ha vestit de festa per a celebrar el Gall Gallet, una tradició ben arrelada al poble que ha sabut mantindre’s viva al llarg dels anys, adaptant-se als nous temps sense perdre l’essència, tal com destaquen estudiants de la cultura popular com Ximo Calvo i Carles Salvador, que ho va recollir en Les Festes de Benassal.
Aquesta festa, que ve de lluny, quan els mestres d’escola passaven més fam que un mestre de panderos, consistia que els xiquets i les xiquetes més grans anaven per les masies a buscar un gall dindi o «titot» per a regalar-lo al mestre. Era una manera de compensar-lo per les penúries econòmiques que patia, com bé recull Carles Salvador en els seus escrits sobre les tradicions benassalenques.
Amb el temps, les coses han canviat i els mestres ja no passen fam, així que la festa ha anat evolucionant. Allà pel 1968, la festa es va perdre, però l’escola i l’AMPA la van recuperar el 1998, adaptant-la als nous temps. Ara, en lloc d’un titot de carn i ossos, es fa servir una reproducció de cartó, i també s’hi ha afegit un gall, d’ací el nom de la festa.
Abans, la festa se celebrava el 6 de desembre, dia de Sant Nicolau, però com que ara és festa a tot Espanya, s’ha passat al dia 5, que és dia de classe. Uns dies abans, els xiquets i xiquetes de 6é, que són els protagonistes de la festa, preparen amb molta il·lusió unes ‘llistetes’ de paper de seda de colors ben vius.
A la vesprada del dia 5 o dies previs al dia 6, tota l’escola es reuneix per a començar la cercavila. Els xiquets i xiquetes de 6é van al capdavant, portant la verga, una vara llarga de fusta, que a poc a poc es va omplint de ‘llistetes’ de colors. Darrere d’ells, en fileres de dos, van la resta d’alumnes, des dels més xicotets de I2 fins als de 5é, mirant-s’ho tot ben bé per a saber com ho han de fer l’any que ve, quan els toque a ells. Ximo Campos, en el seu estudi sobre la festa, destaca la importància d’aquest moment de transmissió intergeneracional.
La cercavila recorre tot el poble, passant per les cases de tots els xiquets i xiquetes de 6é. Allí, els seus familiars els esperen per a donar-los la ‘llisteta’ que han fet. Mentre van d’una casa a l’altra, canten les cançons típiques de la festa, com ara «Sant Nicolau de la Torre En Diumenge, els xiquets el paguen, i el mestre se’l menge», o «Gall gallet, un dineret. Gall gallot, un dinerot…». Les veus dels xiquets omplin els carrers de Benassal, creant un ambient de festa i tradició.
La festa del Gall Gallet de Benassal, encara que és única, s’assembla a altres festes de la comarca, com les de Xert, Catí o Benicarló, on els ànecs, pollastres o galls d’indi també són importants per Sant Nicolau. Aquestes festes, que venen d’un temps en què la gent vivia al camp, ens recorden que hem de mantindre les tradicions i adaptar-les als nous temps, perquè els nostres fills i filles també les puguen gaudir.
Benassal celebra en grande la fiesta del Gall Gallet
Benassal se ha vestido de fiesta para celebrar el Gall Gallet, una tradición muy arraigada en el pueblo que ha sabido mantenerse viva a lo largo de los años, adaptándose a los nuevos tiempos sin perder la esencia, tal como destacan estudiosos de la cultura popular como Ximo Calvo i Carles Salvador, que lo recogió en Las Fiestas de Benassal.
Esta fiesta, que viene de lejos, cuando los maestros de escuela pasaban más hambre que un maestro de panderos, consistía que los niñosy las niñas más grandes iban por las masías a buscar un pavo para regalarlo al maestro. Era una manera de compensarlo por las penurias económicas que sufría, como bien recoge Carles Salvador en sus escritos sobre las tradiciones benassalencas.
Con el tiempo, las cosas han cambiado y los maestros ya no pasan hambre, así que la fiesta ha ido evolucionando. Allá por el 1968, la fiesta se perdió, pero la escuela y el AMPA la recuperaron el 1998, adaptándola a los nuevos tiempos. Ahora, en lugar de un pavo de carne y huesos, se usa una reproducción de cartón, y también se ha añadido un gallo, de aquí el nombre de la fiesta.
Antes, la fiesta se celebraba el 6 de diciembre, día de Sant Nicolau, pero como que ahora es fiesta en toda España, se ha pasado al día 5, que es día de clase. Unos días antes, los niños y niñas de 6.º, que son los protagonistas de la fiesta, preparan con mucha ilusión unas ‘llistetes’ de papel de seda de colores muy vivos.
Por la tarde del día 5 o días previos al día 6, toda la escuela se reúne para empezar el pasacalle. Los niños y niñas de 6.º van al frente, llevando la verga, una vara larga de madera, que despacio se va llenando de ‘llistetes’ de colores. Detrás de ellos, en hileras de dos, van el resto de alumnos, desde los más pequeños de I2 hasta los de 5.º, mirándoselo todo muy bien para saber cómo lo tienen que hacer el año que viene, cuando los toco a ellos. Ximo Campos, en su estudio sobre la fiesta, destaca la importancia de este momento de transmisión intergeneracional.
El pasacalle recorre todo el pueblo, pasando por las casas de todos los niños y niñas de 6.º Allí, sus familiares los esperan para darles la ‘llisteta’ que han hecho. Mientras van de una casa a la otra, cantan las canciones típicas de la fiesta, como por ejemplo «Sant Nicolau de la Torre En Diumenge, els xiquets el paguen, i el mestre se’l menge», o «Gall gallet, un dineret. Gall gallot, un dinerot…». Las voces de los niños llenan las calles de Benassal, creando un ambiente de fiesta y tradición.
La fiesta del Gall Gallet de Benassal, aunque es única, se asemeja a otras fiestas de la comarca, como las de Xert, Catí o Benicarló, donde los patos, pollos o pavos también son importantes por Sant Nicolau. Estas fiestas, que vienen de un tiempo en que la gente vivía en el campo, nos recuerdan que tenemos que mantener las tradiciones y adaptarlas a los nuevos tiempos, para que nuestros hijos e hijas también las puedan disfrutar.