Ajuntament de Benassal

Forn de Dalt
Forn de Dalt
Dijous, Agost 3, 2017 - 10:15
La Diputació ha restaurat el Forn de Dalt i la Torre de la Presó de Benassal perquè lluïsquen amb la Llum de la Memòria
- Ha invertit 200.000 euros a través del Servei de Restauració per a recuperar aquests emblemes dels segles XIV i XVI - Sales: “Les seues àmplies naus els converteixen en alguns dels edificis més monumentals de la província de Castelló”
La Diputació de Castelló ha culminat els treballs de restauració de la Torre de la Presó (segle XIV) i del Forn de Dalt (segle XVI) perquè alberguen a partir d'aquest divendres la segona edició de la Llum de la Memòria. Perquè lluïsquen en el seu màxim esplendor i els milers de visitants que s'espera puguen disfrutar de les exposicions en el seu millor entorn, el servei de Restauració ha dut a terme els treballs amb una inversió de quasi 200.000 euros.
 
En concret, el Forn de Dalt és un forn construït entre els segles XV i XVII. El vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha destacat que “les seues àmplies naus, separades per pilastres i arcs de mig punt de carreus, el converteixen en un dels edificis més monumentals de la província de Castelló”.
 
Els principals treballs de restauració han consistit en la renovació completa de la coberta, amb la substitució de totes les bigues de fusta existents; també una solució de cobertura per a la zona del forn, on les llums de major dimensió requeriran d'una solució més tècnica; a més, s'ha procedit al sanejament i augment d'altura de les façanes de maçoneria en el carrer de la Mola, per a reconstruir el pas de ronda existent en la muralla medieval; també s'ha escomès l'eliminació en aquest carrer de l'accés existent, així que els únics accessos quedaran pel carrer Pilar; alhora que s'ha procedit al canvi de fusteries i ampliació d'un buit en la façana secundària. Finalment, a l'interior es reformaran les soleres, i les diferents instal·lacions, com el sanejament o la il·luminació.
 
Cal tenir en compte que la Diputació de Castelló omplirà Benassal, a partir del divendres, amb una excel·lent mostra de l'inesgotable patrimoni històric, cultural i religiós que atresora la província a través de l'ambiciosa iniciativa cultural La Llum de la Memòria. Un total de 18 peces d'art sacre recuperades pel Servei de Restauració del Govern Provincial convertiran durant els pròxims mesos el Forn de Dalt i la Torre de la Presó en la seua llar per a “fer de la nostra història i llegat una font inesgotable d'oportunitats turístiques i econòmiques per a la comarca”.
 
Inauguració el pròxim dia 4 a Benassal i l'11 a Castellfort
 
Es tracta d'una iniciativa que arribarà el dia 4 a Benassal i el pròxim 11 d'agost a Castellfort per a aprofitar l'enorme riquesa patrimonial que atresora la nostra província.
 
Per això, i després que en la seua primera edició la 'Llum de la Memòria' atraguera fins a Villahermosa a més de 5.000 visitants, la Corporació Provincial “gràcies a les mans màgiques dels tècnics del Servei de Restauració”, han recuperat 18 peces, tant d'art sacre com de civil d'estil gòtic i renaixentista, “que ens permetran divulgar i posar en valor l'inesgotable patrimoni d'una terra que té en el seu llegat una font inesgotable d'oportunitats”.
 
Així, entre els elements patrimonials recuperats que composen l'exposició existeixen cinc peces d'arqueologia, tres escultures, quatre pintures així com sis peces d'orfebreria. Entre elles destaquen les peces extretes dels jaciments de 'Los Cabañiles', a Zucaina; el del 'Tossal de la Vila', de la Serra d'en Garcerán o la làpida romana cedida per l'Ajuntament de Montan així com creus o relicaris datats al segle XV, procedents de Cinctorres, Benicarló o Atzeneta.
 
Tot això per a conformar un cicle expositiu “que uneix el millor del patrimoni històric que amaga cada racó d'aquesta terra única i permet que els castellonencs admiren amb orgull el seu llegat al mateix temps que aquest els brinda un espai d'oportunitats per a des del passat construir un present i futur replet d'oportunitats”.
 
I és que tal com ha incidit Sales, “la Llum de la Memòria va nàixer per a recuperar el nostre llegat, però també per a fer d'ell un recurs més dins de l'estratègia marcada pel Govern Provincial a l'hora d'activar totes les iniciatives i polítiques al seu abast per a dinamitzar el món rural castellonencs i frenar la despoblació que pateix l'interior de la província”.
 
Cal recordar que es pot consultar tota la informació al portal web habilitat per la Diputació llumdelamemoria.dipcas.es.
 
El servei provincial de Restauració, un referent nacional
 
Cal tenir en compte també que una de les prioritats de la Diputació de Castelló en matèria cultural és la conservació i restauració de l'ampli patrimoni artístic castellonenc. L'activitat restauradora de la nostra institució es remunta a 1961. Vint anys després es va instituir de manera formal el Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals, que en la seua ja llarga trajectòria s'ha constituït en referent nacional per la professionalitat i el rigor amb que es cuida, estudia, investiga i restaura el patrimoni castellonenc
 
Amb la vocació de voler divulgar la seua activitat restauradora i fer possible el coneixement directe de les obres sobre les quals s'ha actuat en el passat, i alhora dur a terme un programa coherent i intensiu d'intervencions en algunes de les obres de major qualitat que reclamaven atenció, la Diputació de Castelló ha programat precisament la Llum de la Memòria.
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal