Ajuntament de Benassal

Teresita Pascual

Teresa Pascual, filla de Jesús Pascual i Teresa Añó, va nàixer a Torís l’any 1914. Aviat la seva família es traslladà a València.
Als estius pujaven cada any a Benassal, d’on descenia el seu pare Jesús, un bon maquetista i pintor, i també organitzador de festes i celebracions amb el seu amic Carles Salvador.

El xalet d’estiueig el tenien a la Carreterra de Baix, que después va rebre el seu nom. Es va casar a València amb el benassalenc Josep-Maria Miralles i del matrimoni van nàixer dos fills, Josep-Lluís i Maria Teresa.

L’aficció per la pintura li venia de molt jove, i ja el 1931 la convidaren a participar a l’Exposició d’Art que va organitzar Carles Salvador amb intenció de posar l’art, el paisatge i la història local al servei del turisme. Va exposar els olis Barranc, Maset d’en Serrans, Llaurador i Mitja Toronja, però, a partir d’aquest primer contacte amb el paisatge benassalenc, la seua nova contribució serien els dibuixos amb tinta xina.
Els primers eren esquemàtics i linials, però posteriorment esdevingueren cada vegada més detallistes i minuciosos, signe de la seva maduresa, com Postal de la Mola, La presó, El campanar i Carrer Major. Estos dibuixos els realitzava tots els estius com a entreteniment i els solia donar a la gent del poble i als visitants.
La desfeta de part del poble a la guerra civil van convertir les seues obres en documents històrics. A les festes d’agost de 1941 es muntà una exposició en què Teresa mostrà 33 obres -24 olis i 9 dibuixos a tinta xina-, i també va pintar a l’oli els guions de Sant Roc, de Sant Cristòfol, del Cor de Jesús i un llenç de la Puríssima per a l’ermita de Sant Roc. Va col·laborar amb Carles Salvador aportant il·lustracions a diverses obres i articles, sobretot la col·lecció de dibuixos de Les Festes de Benassal.

La seua obra en conjunt, ben sòlida y rica d’expressions i varietat de continguts, és el més preclar dels homenatges gràfics que s'han fet a Benassal, als seus paisatges, monuments, indrets i gent. Després d’una llarga i activa vida va morir a València el 1995.

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal