Ajuntament de Benassal

Gastronomía

Per les característiques climàtiques de la zona, la cuina tradicional de Benassal sempre s’ha caracteritzat per la carn i pels productes típics del secà. Per això, el resultat són uns plats forts, tant en sabor com en contingut alimentari.
Pel que fa a les carns, destaquen el porc, el corder, els animals de corral (conill, pollastre i gallina) i els animals de caça.
Les verdures i hortalisses característiques de la zona són limitades. Destaquem la pataca, els fesols, cards, cebes i alls. A les xicotetes hortes familiars es cultiven algunes verdures de regadiu: tomata, pebrera, bajoques…
Hem de destacar també els formatges de llet d’ovella i de cabra, d’elaboració artesanal.
Tanmateix, no hem d’oblidar la importància dels fruits secs, capitalitzada per l’avellana i l’atmela.
Entre l’ampli receptari hi trobem “El Tombet”, “L’Olla”, Pilotes de carnestoltes, “Ajo arriero”, pernil i productes derivats de la matança del porc, costum molt arrelada en la zona.
Respecte als dolços i pastissos, destaquem la collà, pastissos de confitura, rollets d’aiguardent, turrons i massapans, “almendrados”, bescuits…
RECEPTES
“Tombet de Benassal”
Bullir caragols de montanya (preferentment blancs) amb llorer, ceba, tomata i alls. (reservar)
Salar la carn (conill, pollastre o corder) i fregir-la fins que estiga ben daurada..(reservar)
Preparar dues picades:
1er picar en el morter la verdura de bullir els caragols, afegint un poc de julivert.
2n picar uns grams de pebrera negra, alls, atmeles i ous durs.
Preparar un sofregit de ceba i tomata aprofitant l’oli de fregir la carn. Un cop fet, afegir les dos picades, caldo de bullir els caragols, safrà i corregir de sal. Si cal, es pot afegir aigua calent.
Per últim, afegir els caragols i la carn a la salsa i anar removent donant tombets. Cuinar a foc lent
“Pastissos”
Massa.-barrejar 1 l. d’oli i ½ l. d’aiguardent i 200 g. de sucre fins que es trobe totalment dissolt. Es va afegint farina fins que la massa es puga treballar bé. (reservar)
Farcit: Es tracta d’una confitura de cabell d’àngel o carabassa de carabassí. S’ha de preparar de la següent manera:
1r traent la polpa de la carabassa, separar les llavors i triturar-la. A continuació es cou a foc lent, en la proporció d’una part de sucre per dos de carabassa, fins reduïr-la a la meitat. (reservar)
2n separar porcions de massa en forma de bola i aplanar-les formant cercle. Col-locar sobre la massa una cullerada de farcit i doblar-la unint els bordes a pessics, formant un cordó. Espolvejar amb sucre i fornejar.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal