Ajuntament de Benassal

Benassal-Raco de Nando

Nom: Benassal-Raco de Nando

Tipo: Senderisme

Dificultat: Mitjana

Duració: 5 hores.

Descripció de la Ruta:
Aquesta ruta comença des de l'escola del Canto. Per a arribar fins al Canto hem de seguir les indicacións del mapa.
Una vegada hem arribat al Canto, baixem per un sender, de cara al riu, deixant l'escola del Canto a l'esquerra.
Poc després, ens trobem una portera, que haurem de traspassar.
Desprès hem de seguir una senda ja molt esborrada, que va quasi sempre de cara al mas del Bitxo (tres cases i un corral), sense passar pel mas de Pepo (un que hi ha dalt del mas del Bitxo).
Quasi al mas del Bitxo, la ruta canvia de direcció i deixem el mas a l'esquerra.
Seguim la senda i a prop del riu trobem una bifurcació, per l'esquerra es baixa al riu, i per la dreta trobem la font de la comuna (font en un bassi i uns llavadors derruïts), on podrem plenar aigua.
Acabem de baixar el riu i a l'altra banda de riu trobem el molí la Vinya, el qual està en prou bones condicions i conserva quasi tots els aparells antics de moldre.
Seguim per darrere del molí, per el canal que feia l’ aigua per entrar al molí.
Al poc temps, pel mateix costat de riu, trobem el molí del Pas, el qual es troba també en molt bones condicions. Seguim per darrere del molí, pel canal de l'aigua o per la vora dels bancals.
Després de 15 minuts aproximadament, trobem a l'altra costat de riu, dues casetes juntes, poc altes i en ruïnes. Aquestes són les ruïnes de les antigues ferreries.
Uns deu minuts més tard, i abans d’ arribar a la roca "Migdia", trobem un barranc a la dreta que entra al riu a peu pla. El barranc està tot just davant d'una roca molt gran i quasi quadrada que hi ha al riu. Haurem de remuntar aquest barranc, que ens portarà al Racó de Nando (les pintures rupestres de Benassal).
Poc després de remuntar el riu, ens situarem en una espècie de semi-circ, on a l'esquerra hi ha un salt d'aigua (sense aigua) d’ uns 20 m. que es per on hem de seguir remuntant el riu, però haurem de pujar per un barranquet de la dreta i anar cap a l'esquerra fins trobar el barranc que estàvem seguint.
Desprès hem de seguir remuntant aquest barranc fins encontrar un altre semi-circ mes gran, que és el Racó de Nando, i en el qual entre els diferents abrics, podem trobar pintures rupestres als 2 abrics que hi ha reixes de seguretat.
Per a tornar, podem fer-ho per on hem vingut o per dalt de la muntanya (recomanable per les vistes) fins la lloma del Bort i desprès fins el Canto.
Si hem triat l'opció 2, hem de pujar dalt de les pintures, on està la caseta del mas de Nando, i el que també es anomenat Racó de Nando. Per pujar dalt, no podem seguir remuntant el barranc perquè hi ha un tall fet per l'aigua, per la qual cosa hem de pegar una volteta per la dreta de les pintures fins que trobem alguna forma de pujar dalt.
Una vegada dalt, tornarem a anar al mig del barranc, des d'on es veu la caseta de Nando i tota l'extensió de terreny que forma el Racó de Nando, amb molts cingles envoltant-lo, darrere nostre queden els abrics on abans hem vist les pintures i el tall d'aigua. Molt a prop d'aquest tall baixa un caminet que creua el barranc i es dirigeix al cingle el Cenallo; hem d’ agafar aquest caminet en direcció contraria al cingle el Cenallo (cap a la dreta mirant cap a la part alta del barranc) per pujar cap a la lloma del Bort. Aquest camí es perd en diversos trossos, però sempre es pot trobar alguns metres desprès, encara que en alguns trams no hi ha camí en molts metres.
Durant aquest camí passem per dalt d'un cingle, des d'on podem observar perfectament el riu des de les altures.
Finalment, aquest camí dona a la lloma del Bort. Per a tornar al Canto hem de seguir la paret del assegador pel caminet (aquest camí es una PR que va de Culla a l’Anglesola passant per Vilafranca) fins la pista quasi al Mas de la Creu, entre el Coll de les Vistes i el Canto. Si seguim la pista ens porta fins al Canto, on s'acaba aquesta ruta.

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal